Domeinnaam

Wat is een domeinnaam?

Elke server heeft zijn eigen adres. Een IP adres. Alleen is het moeilijk om een IP adres te onthouden. Daarom is er een domeinnaam bedacht. Een domeinnaam is een soort doorverwijzing naar een server toe. OP het moment dat u een domeinnaam intypt, dan wordt u doorverwezen naar een IP adres.

Leuk!: U kunt dit zelf ook proberen. Het internet IP adres van Google.com is namelijk: 74.125.136.100. Als u hiernaar toe gaat via uw browser, dan komt u ook op Google.com


Waar moet een domeinnaam aan voldoen?

Voor de extensie van een domein staat het inhoudelijke deel. Vaak is dat een (bedrijfs)naam. Een domeinnaam heeft enkele beperkingen voor dit deel van het domein. Hierin leggen we de beperkingen van een .nl domein uit.

  • Toegestane tekens zijn alle letters en cijfers en het minteken;
  • Niet toegestaan zijn dus alle andere tekens, zoals & +, . * ! % _ e.d. Ook kun je geen trema’s en accenttekens in nl-domeinnamen gebruiken. Wel wordt momenteel internationaal geprobeerd om nieuwe afspraken voor ‘vreemde tekens’ te ontwikkelen;
  • Het minteken mag niet direct voor of achter een punt staan (dit geldt voor een subdomein);
  • Domeinnamen mogen niet in strijdt zijn met geregistreerde merknamen;
  • De domeinnaam moet minimaal twee en maximaal 63 tekens lang zijn;
  • De domeinnaam moet minimaal een letter bevatten;

Verder is er geen onderscheid tussen kleine letters en hoofdletters. De regels voor een domeinnaam variëren per extensie. Voor de landen-extensies hebben de landen zelf het voor het zeggen.


Vandaag besteld, is dezelfde dag nog online

Zoals eerder gezegd, RVO-net.nl ontzorgd u in uw webhosting vragen. Als u vandaag besteld dan is uw domeinnaam dezelfde dag nog beschikbaar. In de regel is uw webhosting en domeinnaam "pakket" binnen 4 uur beschikbaar!

Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is aan de rechterkant van deze pagina op het formulier: "Aanvraagformulier" te klikken.

U kunt in dit formulier aangeven of u vooraf een offerte wenst te ontvangen. Als u dit niet aanklikt wordt het aanvraag proces in gang gezet en ontvangt u ook het factuur van RVO-net.nl. In het geval van een offerte dient u eerst akkoord te geven op de offerte alvorens het proces in gang wordt gezet.

Denkt u er aan dat bij een domeinnaam 9 van de 10 keer een webhostingpakket hoort. U heeft altijd een domeinnaam nodig om uw website te kunnen bereiken. Ook dit kunt u invullen in het aanvraag formulier.

U kunt ook via ons contact formulier op de pagina "Contact" contact met ons opnemen. Ook hierin zullen wij u zo snel mogelijk te woord staan.